Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Penne z bakłażanem

przepis:

Bakłażan

Młoda cukinia

Czerwona papryka

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

1/2 pęczka mięty

1/2 pęczka pietruszki

orzeszki piniowe

oliwa

sól, mąka, pieprz, cynamon

50 dag mięsa mielonego

bulion

250 ml jogurtu

makaron penne

Bakłażan, cukinię i paprykę umyć, pokroić w kawałki.

Cebulę, czosnek obrać, drobno posiekać.

Zioła drobno posiekać.

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni.

Bakłażan wymieszać z mąką i usmażyć na oliwie.

Przyprawić, zdjąć z patelni.

Na reszcie oliwy podsmażyć  cebulę i czosnek, dodać mięso. Przyprawić solą i cynamonem.

Do mięsa wrzucić cukinię, paprykę i miętę.

Zalać wszystko bulionem, następnie połączyć z  jogurtem, zagotować i gotować jeszcze ok. 10 min.

Makaron ugotować.

Do mięsnego sosu dodać usmażony bakłażan i natkę pietruszki.

Zagęścić mąką i zagotować.

Makaron wymieszać z sosem,przełożyć na talerz, posypać orzeszkami piniowymi