Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Spaghetti z pesto alla genovese

przepis:

Przepis na pesto według Giallo Zaferano:

2 ząbki czosnku

50 g listków bazylii

100 ml oliwy

6 łyżek parmigiano reggiano

2 łyżki  pecorino

1 łyżka orzeszków piniowych

sól

Czosnek ubić w moździerzu z odrobiną soli, następnie dodawać po trochę listki bazylii i ucierać.

Kiedy już utrzemy wszystkie listki dodajemy orzeszki piniowe i  dalej ucieramy.

Następnie dodajemy   utarte sery i dolewamy oliwę.

Nie będę czarować, że pesto  zrobiłam sama osobiście  "tymi ręcyma" :D

To było  gotowe  włoskie pesto. :D