Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Roladki z soli z bazyliowym pesto

przepis:

 .

Filety z soli rozmrozić, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i solą.

Następnie podzielić je  wzdłuż na połowy. Zewnętrzną stronę ryby posmarować bazyliowym pesto, zwinąć w ruloniki i spiąć  wykałaczkami.

Roladki z ryby ugotować na parze. A następnie polać sosem holenderskim z posiekanymi listkami bazylii.

Sos holenderski:

Na każde 1 żółtko  - 1 łyżka masła

sok z cytryny

sól, pieprz

Jajka dobrze umyć  w ciepłej wodzie,  sparzyć  wrzątkiem. Następnie oddzielić żółtka od białek.

Żółtka powinny mieć temperaturę pokojową. Zimne  mogą spowodować zwarzenie sosu.

Masło roztopić.

Żółtka utrzeć z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny na puszystą masę.

Po trochu dodawać  gorące masło i dalej ucierać sos na puszystą sztywną masę.