Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Budyń czekoladowy z frużeliną wiśniową

przepis:

Frużelina:

1 szklanka mrożonych wiśni
3/4 szklanki wody
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do połowy wody dodać wiśnie i zagotować je w garnuszku.
Następnie dodać cukier i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w reszcie wody.
Ponownie zagotować.

Budyń:

250 ml mleka
2 łyżki kakao
1-2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mąkę ziemniaczaną, kakao i cukier rozrobić w 1/3 mleka.
Drugą część mleka zagotować i wlać do niego mleko z mąką i kakao.
Gotować aż budyń zrobi się gęsty.
Budyń wyłożyć do pucharków, na wierzchu ułożyć frużelinę wiśniową.
Budyń odstawić do ostygnięcia, a potem udekorować bitą śmietaną i roztopioną czekoladą.