Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierożki z dynią

przepis:

Przepis  pochodzi ze strony:

http://ricette.giallozafferano.it/Tortelli-di-zucca.html

Składniki na farsz:

10 dag amaretti

10 dag tartego sera Grana Padano

1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej

szczypta mielonego pieprzu

szczypta soli

60 dag przetartej pieczonej dyni

10 dag musztardy (najlepiej z gruszek)

Dynię oczyścić z pestek, pokroić w plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

Dynię piec 1 godzinę w piekarniku  nagrzanym do temp. 180 C.

Upieczoną dynię zmiksować na pure.

Ciasteczka Amaretti pokruszyć, lub zmielić w melakserze.

Owoce z musztardy pokroić w drobną kostkę.

Ser utrzeć.

Wszystko razem wymieszać, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Ciasto na pierożki cienko rozwałkować, wykroić krążki, nakładać farsz, zlepić.

Pierożki gotować we wrzącej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem i posypane tartym serem Gran Padano.

Ciasteczka Amaretti i  owoce z musztardy są bardzo słodkie.  Dobrze więc dodawać je według własnego smaku. Ja zmieniłam nieco proporcje i  zastąpiłam część ciasteczek bułką tartą.