Placuszki z ciecierzycy z pieczarkami
przepis:
250 g ugotowanej ciecierzycy1 jajko
3 łyżki pszennej mąki
50 ml mleka kokosowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku
pieprz
chili
mała cebula
150 g pieczarek
olej do smażenia
Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej zeszklić na nim cebulę, następnie dodać pieczarki i smażyć je aż odparują wodę. Doprawić solą i pieprzem.
Ciecierzycę podusić widelcem.
Jajko ubić z mlekiem.
Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku, kurkumę, tymianek.
Na koniec do ciasta dodać ciecierzycę i pieczarki.
Ciasto odstawić na pół godziny.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placuszki.