Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Placuszki z ciecierzycy z pieczarkami

przepis:

250 g ugotowanej ciecierzycy
1 jajko
3 łyżki  pszennej mąki
50 ml mleka kokosowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku
pieprz
chili


mała cebula
150 g pieczarek

olej do smażenia


Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej zeszklić na nim cebulę, następnie dodać pieczarki i smażyć je aż odparują wodę. Doprawić solą i pieprzem.
Ciecierzycę podusić widelcem.
Jajko ubić z mlekiem.
Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku, kurkumę, tymianek.
Na koniec do ciasta dodać ciecierzycę i pieczarki.
Ciasto odstawić na pół godziny.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placuszki.