Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe

przepis:

 .

Przepis pochodzi ze stronki:

http://www.recepten.se/recept/kanelbullar.html

 .

2,5 dag drożdży

7,5 dag masła lub margaryny

1 szklanka mleka

50 ml cukru (10 dag)

szczypta soli

1 łyżeczka mielonego kardamonu

700 ml mąki (3 szklanki)

Na nadzienie:

5 dag masła lub margaryny

50 ml cukru (10 dag)

1 łyżeczka  mielonego cynamonu

1 jajko do posmarowania bułeczek

 .

 .

Z podanych składników zarobić ciasto drożdżowe.  Ja do ciasta dodałam  jeszcze jajko.

Gotowe ciasto podzielić na 4 części.

Jedną z nich rozwałkować   w prostokąt o  grubości 3 mm. Posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem.

Drugi kawałek ciasta także rozwałkować w prostokąt. Posmarować masłem i ułożyć na cieście posypanym cynamonem (namaśloną stroną :D )

Złożone ciasto pokroić na paski  o szerokości 2-3 cm.  Paski ciasta  zwijamy w ślimaczki , skręcając je jednocześnie.

Masło rozpuścić.

 .

Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem , odstawić do wyrośnięcia, a następnie  piec   w gorącym piekarniku.