Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa grochowa

przepis:

 .

30 dag łuskanego grochu włoszczyzna (kawałek pora, marchewka, pietruszka, kawałek selera) 2-3 ziemniaki kawałek  wędzonego boczku (2 plastry) 2 małe kiełbaski śląskie cebula łyżka oleju majeranek ząbek czosnku sól, pieprz, liść laurowy Groch przebrać, opłukać, zalać wodą. Gotować, a kiedy stanie się miękki, posolić.    Oddzielnie  ugotować włoszczyznę i ziemniaki pokrojone  w kostkę   wraz z boczkiem i   listkiem laurowym. Groch przetrzeć przez sito (albo zmiksować),  zalać odcedzonym wywarem warzywnym. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor,  a wraz z nią przesmażyć kiełbasę pokrojoną w  plasterki. Dodać do zupy i  zagotować. Zupę doprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą, pieprzem i majerankiem. Zupę w zależności od upodobania można zrobić rzadszą, dolewając więcej wywaru warzywnego.