Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kapusta z grzybami

przepis:

Przepis na podstawie  książki Marii Lemnis i Henryka Vitry " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole".

1 kg kapusty kiszonej

ok. 5-10 dag grzybów suszonych

cebula

olej

sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek

Grzyby opłukać, zalać wodą i zostawić na noc, aby się namoczyły.

Następnego dnia odlać wodę z grzybów, zalać je nową i gotować do miękkości.

Grzyby dodać do kapusty, podlać  wywarem grzybowym , dodać przyprawy.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i dodać  kiedy  kapusta będzie już miękka. Chwilę jeszcze razem poddusić. Doprawić  do smaku solą.

Kapustę można zagęścić jasną zasmażką z 2 łyżek masła i 1 łyżki mąki.

Ja tego nie robię :)