Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Omlet z boczniakami

przepis:

 2 jajka

200 g boczniaków

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

0,5 cebuli

sól, pieprz

0,5 łyżeczki tymianku

olej

Jajka roztrzepać, dodać sól i pieprz.

Boczniaki   opłukać, odciąć twarde trzonki i pokroić wzdłuż blaszek na kawałki.

Cebulę pokroić.

Na patelni rozgrzać  olej, przesmażyć  na nim cebulę i boczniaki, dodać sól, pieprz, tymianek i natkę pietruszki.

Jajka wbić do garnuszka, ubić trzepaczką, dodać sól i pieprz.

Jajka wylać na patelnię na rozgrzany olej. Omlet smażyć powoli, podważając łopatką od boków patelni, aby na dno spłynęła płynna masa jajeczna.

Gdy masa jajeczna zetnie się, na omlet wyłożyć boczniaki  i złożyć na pół.