Omlet z boczniakami
przepis:
2 jajka
200 g boczniaków
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
0,5 cebuli
sól, pieprz
0,5 łyżeczki tymianku
olej
Jajka roztrzepać, dodać sól i pieprz.
Boczniaki opłukać, odciąć twarde trzonki i pokroić wzdłuż blaszek na kawałki.
Cebulę pokroić.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim cebulę i boczniaki, dodać sól, pieprz, tymianek i natkę pietruszki.
Jajka wbić do garnuszka, ubić trzepaczką, dodać sól i pieprz.
Jajka wylać na patelnię na rozgrzany olej. Omlet smażyć powoli, podważając łopatką od boków patelni, aby na dno spłynęła płynna masa jajeczna.
Gdy masa jajeczna zetnie się, na omlet wyłożyć boczniaki i złożyć na pół.