Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa dyniowa z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym

przepis:

3 ziemniaki

500 g dyni

biała cześć pora

1 łyżka masła orzechowego

150 ml mleka kokosowego

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, chili

500 ml wody

2 łyżki masła

1 łyżeczka czerwonej papryki

2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych

 

Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Por i czosnek pokroić, a następnie razem z ziemniakami przesmażyć na maśle.

Do ziemniaków dodać dynię, podlać wodą, dodać sól, pieprz i gotować aż warzywa będą miękkie.

Zupę  zblendować, dodać do niej mleko kokosowe, masło orzechowe.  Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Na patelni roztopić masło, dodać do niego słodką paprykę z odrobiną chili i orzeszki. Chwilę razem przesmażać, tak aby orzechy pokryły się papryką.

Orzechy wyłożyć na wierzch zupy.