Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Knedel na parze

przepis:

Kombinacja czeskiego knedla  z wielkopolskimi "kluskami na luńcie"

2 szklanki mąki pszennej szklanka mleka 1,5 dag świeżych drożdży 2 jajka 2 czerstwe pszenne bułki pół łyżeczki cukru sól gałka muszkatołowa pokrojona natka pietruszki Bułkę pokroić w kostkę, a następnie zrumienić na patelni. Mleko podgrzać, Do 1/4 mleka dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka dobrze rozbełtać. Do miski  wsypać  przesianą mąkę, dodać  sól, gałkę muszkatołową,  dodać zaczyn drożdżowy i jajka. Resztę mleka dodać w zależności od gestości ciasta. Nie powinno być zbyt rzadkie. Ciasto dobrze wyrobić  i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ponownie wyrośnie jeszcze raz je wyrobić dodając przesmażoną bułkę i natkę pietruszki. Z ciasta uformować  2 wałki, odstawić do wyrośnięcia. Gotować w garnku na parze ok. 20 min. Gotowe knedle pokroić w plastry i podawać z sosem i mięsem.