Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa groszkowo-imbirowa

przepis:

4 dymki

łyżka masła

1 puszka zielonego groszku (40 dag)

kawałek świeżego imbiru (2-3 cm)

1 łyżeczka curry

sól, pieprz

0,5 l bulionu

4 łyżki śmietanki

 .

Dymkę umyć, osuszyć i pokroić w krążki.

Masło rozgrzać w rondelku, zeszklić na nim dymkę.

Dodać groszek, bulion i gotować razem  5 min.

Imbir obrać, pokroić drobno i dodać do  wywaru.

Chwilę gotować razem, następnie przetrzeć przez sito, doprawić  solą, pieprzem i curry.

Przed podaniem dodać śmietankę.