Wieniec drożdżowy z masą migdałową
przepis:
Masa migdałowa: 2 żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 6 łyżek mielonych migdałów zapach migdałowy Żóltka i cukier utrzeć na pianę aż do białości, a następnie wymieszać z mąką. Mleko zagotować, odstawić z ognia i powoli dolać do masy z żółtek cały czas mieszając. Masę podgrzać (mieszając) aż zgęstnieje. Do kremu dodać migdały i zapach migdałowy, dokładnie wymieszać. Masę ostudzić. Ciasto drożdżowe: 25 dag mąki 10 dag cukru 2,5 dag drożdży 3 dag masła aromat pomarańczowy ok. 100 ml mleka 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Ciasto wyrobić, rozwałkować w prostokąt. Masę migdałową wyłożyć na ciasto, zwinąć w rulon, i uformować wieniec. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, posmarować białkiem i posypać cukrem, a następnie piec w dobrze nagrzanym piekarniku