Sernik z lemon curd
przepis:
Lemon curd 3 cytryny 200 g cukru 100 g masła 2 jajka Cytryny umyć. Zetrzeć z nich skórkę, a z owoców wycisnąć sok - 100 ml. Cukier, masło, skórkę cytrynową i sok powoli razem podgrzewać mieszając, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Garnek zdjąć z ognia. W metalowej miseczce roztrzepać na pianę jajka. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą. Do jajek wlać powoli gorącą masę cytrynową. Mieszać i podgrzewać aż masa stanie się puszysta (ok. 5 min). Gotowy krem przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Sernik 400 g serka waniliowego 250 g serka mascarpone 5 łyżek śmietany kremowej 3 łyżki cukru pudru 2 jajka 1 łyżka maki ziemniaczanej Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Serek waniliowy, mascarpone, rozetrzeć dobrze z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę ziemniaczaną i pianę z białek. Masę serową wyłożyć na ciasto. Sernik piec ok 1,5 godziny w temp. 180 C Po upieczeniu sernik ostudzić i jego wierzch posmarować masą lemon curd.