Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ragoût z łososia i szparagów

przepis:

 .

25 dag zielonych szparagów

20 dag filetów z łososia

1 cebula

100 ml białego wytrawnego wina

150 ml śmietany 30%

50 ml bulionu warzywnego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

sól, pieprz

liść laurowy

sok z cytryny

zielony koperek

Łososia pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Szparagi obrać, usunąć twarde końcówki, opłukać i pokroić na 3 cm kawałki.

Cebulę pokroić na piórka.

Olej rozgrzać na patelni, dusić na nim  przez ok. 5 min. cebulę i szparagi.

Mąkę rozrobić  w winie, dolać do szparagów.

Dodać liść laurowy i śmietankę,  bulion.

Wszystko gotować na małym ogniu ok. 8 min.

W połowie gotowania dodać pokrojonego na kawałki łososia.

Ragoût doprawić solą, pieprzem i posypać posiekanym koperkiem.