Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Drożdżowa tarta ze szpinakiem, serem ricotta i łososiem

przepis:

Do tarty wykorzystałam  ciasto drożdżowe , które zarobiłam na minicalzone.

http://figowesmaki.blox.pl/2012/06/Minicalzone-ze-szpinakiem-i-serem-ricotta.html

Nadzienie:

25 dag serka ricotta

25 dag mrożonych liści szpinaku

kilka plastrów wędzonego łososia

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

odrobinę gałki muszkatołowej

Szpinak obgotować we wrzącej wodzie.

Dobrze odcisnąć i ostudzić, a następnie wymieszać z serkiem.

Doprawić solą roztartą z czosnkiem, pieprzem i gałką.

2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.

Z reszty ciasta upleść warkocz i ułożyć go  na cieście wkoło formy.

Tartę wypełnić nadzieniem. Na wierzchu ułożyć rozetki z łososia.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec  ok. 30 min w piekarniku

 .