Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Barszcz z uszkami z nadzieniem z fasoli

przepis:

 

 

1 marchew

1 pietruszka

biała cześć pora

kawałek selera

2 ziemniaki

0,5 l zakwasu z buraków

1 szalotka

1 łyżka oleju

1 łyżka przecieru pomidorowego

100 ml śmietanki  30%

sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

 

Uszka z nadzieniem fasolowym:

mąka, gorąca woda, sól

1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś

1 szalotka

2 łyżki oleju

sól, pieprz, chili, cząber

 

Szalotkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.

Warzywa obrać, opłukać, pokroić.

Warzywa ugotować w 0,5 l  osolonej wody. Dodać pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.

Kiedy warzywa będą miękkie do zupy dolać kwas buraczany, dodać przecier pomidorowy i cebulkę przesmażoną na oleju.

Do gotowej zupy dodać śmietankę i uszka.

 

Fasolę zblendować na gładką masę, dodać do niej szalotkę przesmażoną na oleju, sól, pieprz, chili i cząber.

Z mąki, gorącej wody i soli zarobić ciasto na pierogi.

Ciasto cienko rozwałkować i  wykroić  z niego małe krążki.

Masą z fasoli napełniać pierożki.

Pierożki ugotować w osolonej wodzie i dodać do barszczu.