Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Klopsiki z okrą

przepis:

20 dag mięsa mielonego

1 sucha bułka

jajko

sól, pieprz

bułka tarta

olej

1 puszka okry w zalewie (40 dag)

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżka czerwonej pasty curry

1 szklanka bulionu lub wody

cebula

3 łyżki śmietanki 30%

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać razem z jajkiem  do mielonego mięsa.

Mięso doprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić, uformować klopsiki wielkości orzechów włoskich.

Klopsiki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.

Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać do klopsików.

Klopsy podlać bulionem lub wodą, dodać przecier  pomidorowy i pastę curry. Dusić  10 min, a następnie dodać pokrojoną na kawałki okrę.

Całość zagotować razem, podlać śmietanką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem.