Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Łosoś w sosie z cząbrem

przepis:

2 dzwonka z łososia

1/4 szklanki śmietany 30%

1/4 szklanki mleka

1 łyżka masła

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz

sok z cytryny

1 łyżka posiekanego świeżego cząbru

Rybę oczyścić, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a następnie ugotować na parze (ok 10 min.)

W rondelku rozpuścić masło, przesmażyć na nim masło, dolać śmietankę i mleko. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek i  gotować aż sos  zgęstnieje.

Sos doprawić  do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny oraz dodać cząber.

Gotowym sosem polać łososia.