Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szare kluski

przepis:

ok. 1 kg ziemniaków6 łyżek mąki pszennej1 jajkosólZiemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na drobnej tarce.Utarte ziemniaki odcisnąć z soku  przez płócienny woreczek, albo  drobne sitko.Wyciśnięty sok pozostawić, aby sie ustał, następnie zlać  z wierzchu płyn, a pozostałą  na dnie naczynia skrobię dodać do utartych ziemniaków.Dodać jajko, sól, mąkę i wyrobić ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta na kluski kładzione.W garnku zagotować  osoloną wodę (z dodatkiem łyżki oliwy ) i łyżką kłaść kluski.Najlepiej  wrzucić jedną kluskę na próbę, jeśli zacznie się rozpadać do masy należy dodać więcej mąki (2-3 łyżki)  lub 1  łyżkę mąki ziemniaczanej.Kluski gotować kilka minut, wyłowić łyżką cedzakową.Podawać  polane tłuszczem ze skwarkami z wędzonego boczku i przesmażoną cebulą.

Zapisz