Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Torcik jogurtowo-śmietankowy z jeżynami

przepis:

 .

Spód:

8 dag czekolady mlecznej

5 dag pokruszonych herbatników

1 łyżka masła

 .

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z herbatnikami.

Masę wyłożyć na tortownicę i dokładnie ubić.

 .

Masa:

25 dag jogurtu naturalnego

200 ml śmietanki 30 %

0,5 łyżki soku z cytryny

4 łyżeczki żelatyny

5-6 łyżek cukru pudru

cukier waniliowy

szklanka jeżyn

 .

Jeżyny opłukać i osuszyć.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.

Kiedy napęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej.

Jogurt wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.

4 łyżki jogurtu odlać i połączyć z ostudzoną żelatyną, a następnie z resztą jogurtu.

Śmietanę ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z masą jogurtową.

Na czekoladowym spodzie ułożyć część jeżyn, wylać masę, a na jej wierzchu położyć resztę owoców.

Torcik wstawić do lodówki aby masa stężała.

 .

Jeśli żelatyna zbyt szybko zetnie się w jogurcie, tworząc kluski, najlepiej miskę z masą ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko ją podgrzewać do momentu aż żelatyna się rozpuści.

Z podanych proporcji wyszedł torcik o średnicy 17 cm.