Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki z konfiturą jagodową

przepis:

2 jajka

150 ml mleka

szczypta soli, szczypta  proszku do pieczenia

15 dag mąki

2 łyżki masła

100 ml śmietany 30 %

1 łyżeczka cukru waniliowego

pół słoiczka konfitury jagodowej (ok. 10 dag)

2 łyżki płatków migdałowych

olej do smażenia naleśników

Mleko, jajka, mąkę, sól, proszek do pieczenia dobrze wymieszać. Dodać roztopione masło.

Ciasto  naleśnikowe odstawić na pół godziny.

Upiec naleśniki.

Na naleśnikach rozsmarować konfiturę z jagód, zrolować je  i pociąć na ukośne kawałki.

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.

W naczyniu żaroodpornym wyłożyć śmietanę, a na niej kawałki naleśników. Posypać płatkami migdałów.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200° C i zapiekać  ok. 10 min.