Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Drożdżowe ciasto z dynią i bazylią

przepis:

 .

25 dag  mąki

1 jajko

1 żółtko

5 dag  świeżych drożdży

10-15 dag cukru

1 łyżka masła

1 łyżka smalcu

ok. 120  ml mleka

zapach pomarańczowy

szczypta soli

10-15 dag dyni Hokkaido

garść listków  bazylii

 .

 .

Mleko lekko  podgrzać.

Drożdże  wraz z łyżeczką cukru  rozprowadzić w połowie mleka i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosły.

Jajko i żółtko utrzeć na puch z cukrem.

Masło i smalec  roztopić w garnuszku.

Mąkę przesiać do miski, dodać  szczyptę soli, wyrośnięte drożdże,  pianę z jajek i cukru, mleko i dobrze wyrobić.

Kiedy ciasto zaczyna już "odstawać od ręki" dolać do niego roztopione masło i wyrobić.

.

 .

Dynię obrać, usunąć pestki,  umyć, utrzeć na grubej tarce jarzynowej.

Listki bazylii opłukać, osuszyć i  pokroić  w paseczki.

Dynię,  bazylię i zapach pomarańczowy dodać do wyrobionego ciasta drożdżowego, wymieszać.

Ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce  aby wyrosło.

Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, wstawić je do do nagrzanego piekarnika (200° C) i piec ok 50 min.

.