Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa koperkowa z kluseczkami z łososia

przepis:

 .

10 dag filetów z łososia

1 szalotka

2 łyżki mąki

1 jajko

sól, pieprz

sok z cytryny

pęczek koperku

włoszczyzna

2 ziemniaki

3 łyżki śmietanki 30%

 .

Łososia opłukać, osuszyć, pokroić.

Szalotkę obrać, pokroić w krążki.

Koperek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.

Kawałki łososia i cebulkę zmiksować melakserem. Do masy rybnej dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, 1 łyżeczkę koperku i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Wymieszać dokładnie.

Włoszczyznę  i ziemniaki obrać pokroić , zalać 0,5 l wody i  ugotować.

Z zupy usunąć włoszczyznę,  ziemniaki zmiksować, dodać koperek.

Na  gotującą  zupę kłaść   łyżką małe kluseczki z ciasta rybnego.  Gotować 5 min.

Dolać śmietankę i przyprawić zupę  solą, pieprzem i sokiem z cytryny.