Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Mleczna zupa z dyni z zacierkami

przepis:

 .

Ponieważ wszyscy zajmują się ostatnio produkcją  wszelkiego rodzaju zup z dyni .... To ja też :D

Najzwyklejsza zupa mleczna z dynią i zacierkami, na która przepis znalazłam w "Kuchni polskiej".

Jedynym udziwnieniem było zastąpienie cukru miodem, rezygnacja z olejku migdałowego, ale za to dodanie do dyni kawałka imbiru.

40 dag dyni

1 l mleka

1/4 l wody

10 dag mąki

cukier, sól, olejek migdałowy

Dynię obrać, usunąć nasiona, opłukać i pokroić na kawałki.

Dynię zalać niewielką ilością wody i przetrzeć przez sito.

Mąkę posolić , dodać wodę, zagnieść twarde ciasto.

Ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub posiekać nożem na kluseczki.

Można też w ramach kojenia nerwów (zamiast szydełkowania) zrobić małe kluseczki palcami. :D

Zacierki ugotować w mleku.

Do zacierki z mlekiem dodać dynię, wymieszać i przyprawić cukrem  i solą.

Gęstość zupy można "regulować"  według uznania ilością mleka.

 .