Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z gruszką i mascarpone

przepis:

1 gruszka

10 dag sera mascarpone

1 łyżka masła

2 łyżki miodu

świeży tymianek

sok z cytryny

Gruszkę obrać, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w kostkę.

W rondelku rozpuścić masło , dodać gałązkę tymianku, miód i gruszki. Gruszki gotować mieszając.

Gruszki powinny pozostać nierozgotowane.

Następnie gruszki odcedzić. Pozostały z gotowania sos zachować do polania pierożków.

Gruszki wymieszać z mascarpone. Dodać do smaku trochę cukru pudru i posiekane listki tymianku.

Farszem nadziewać pierożki.

Ugotować je w lekko osolonej wodzie.

Gotowe pierożki polać sosem pozostałym ze smażenia gruszki i posypać tymiankiem.