Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Migdałowe półksiężyce

przepis:

 .

20 dag masła

10 dag cukru pudru

10 dag zmielonych migdałów (bez skórek)

25 dag mąki

1 jajko

aromat migdałowy

gorzka czekolada

cukier perłowy

Mąkę, wymieszać z cukrem i  migdałami. Dodać schłodzone masło,  jajko i aromat migdałowy. Szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Następnie z ciasta partiami  dłońmi   utoczyć wałek grubości  2 cm, ucinać  5 centymetrowe kawałki i formować z nich półksiężyce.

Ciastka ułożyć na blaszce i piec  (10 min.) w piekarniku rozgrzanym to temp. 200º C.

Po ostudzeniu ciasteczka polać roztopioną czekoladą i przybrać cukrem perłowym.