Tarta z morelami
przepis:
100 g mąki pszennej (typ 550)
100 g maki krupczatki ( typ 450)
1 jajko
75 cukru pudru
140 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g śmietany 18 %
1 serek waniliowy (150 g)
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżka budyniu waniliowego
1 jajko
szczypta soli
ok. 300 g moreli
3 -4 łyżki płatków migdałowych
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.
Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
(Ciasto zrobione z podanych proporcji wystarczy na dwie tarty).
Śmietanę i serek waniliowy ubić z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem.
Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.
Na cieście ułożyć morele pokrojone na cząstki, wylać masę ze śmietany, wierzch posypać płatkami migdałów.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec 30-40 min.