Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta z morelami

przepis:

100 g mąki pszennej (typ 550)

100 g maki krupczatki ( typ 450)

1 jajko

75 cukru pudru

140 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

200 g śmietany 18 %

1 serek waniliowy (150 g)

2 łyżki cukru pudru

cukier waniliowy

1 łyżka budyniu waniliowego

1 jajko

szczypta soli

ok. 300 g moreli

3 -4 łyżki płatków migdałowych

 

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

(Ciasto zrobione z podanych proporcji wystarczy na dwie tarty).

Śmietanę i  serek waniliowy ubić z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem.

Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.

Na cieście ułożyć morele pokrojone na cząstki, wylać masę ze śmietany, wierzch posypać płatkami migdałów.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec 30-40 min.