Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa selerowa z orzechami włoskimi

przepis:

50 dag korzenia selera

15 dag ziemniaków

1 małą cebula

1 ząbek czosnku

olej

1 l bulionu warzywnego

100 ml śmietanki kremowej

sól, pieprz

zielona pietruszka

2 łyżki orzechów włoskich

1 kromka bułki

1 łyżeczka płynnego miodu

Cebulę i czosnek obrać, pokroić.

Seler i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, a następnie dodać ziemniaki i seler.

Wszystko razem chwilę dusić, po czym dodać bulion. Gotować aż warzywa będą miękkie.

Pietruszkę i orzechy posiekać, bułkę pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim bułkę, dodać orzechy. Posolić, dodać miód i posiekaną natkę pietruszki.

Zupę dokładnie zmiksować, dodać sól, pieprz do smaku oraz śmietankę.

Na talerzu zupę posypać posiekaną zieloną pietruszką oraz orzechami i bułką.