Wegańska harira z pieczarkami
przepis:
kawałek korzenia selera, pokrojony w kostkę (1 szklanka)2 marchewki, pokrojone (1 szklanka)
150 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżli oleju
250 g ugotowanej ciecierzycy
0,5 szklanki zielonej soczewicy
3 łyżki czerwonej soczewicy
200 g pomidorów z puszki
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżki soli
1 łyżka kuminu
1 łyżka kurkumy
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
szczypta pieprzu cayenne
1 l wody
Cebulę pokroić w piórka, a czosnek posiekać.
Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki, a następnie przesmażyć na oleju na patelni.
W garnku rozgrzać olej zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać kolendrę.
Chwilę smażyć , a potem dodać pokrojoną marchew i seler, smażyć kolejne 5 min.
Do warzyw dolać wodę, potrawę zagotować, dodać obie soczewice, ciecierzycę i pieczarki, sól do smaku.
Gotować ok. 30 min.
Kiedy soczewica i warzywa będą miękkie dodać pokrojone pomidory z puszki, przecier pomidorowy, kumin, kurkumę, pieprz i pieprz cayenne.
Zupę zagotować.