Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sernik z pistacjami i szafranem

przepis:

Spód  ciasta:

10 dag orzeszków pistacjowych

5 dag herbatników

3 łyżki masła

Orzeszki pokruszyć, herbatniki utrzeć na tarce.

Łyżkę orzeszków odłożyć do dekoracji sernika.

Pozostałe orzeszki i utarte herbatniki wymieszać z roztopionym masłem..

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na jej dno masę z orzeszkami.

Wyrównać i ubić.

Tortownicę włożyć na pół godziny do lodówki.

Masa serowa:

50 dag serka homogenizowanego Philos

40 dag serka waniliowego Philos

2 żółtka

2 jajka

szklanka cukru pudru

2 łyżki roztopionego masła

1 mała łyżeczka nitek szafranu

3 łyżki soku z cytryny

1 budyń waniliowy

biała czekolada do przybrania

Żółtka z 2 jajek oddzielić od białek.

Białka ubić na sztywną pianę.

Cukier i 4 żółtka utrzeć na pulchną masę.

Dodać stopniowo serki, szafran, roztopione masło, sok z cytryny i budyń.

Na koniec do masy serowej dodać pianę z białek i delikatnie przemieszać.

Masę wylać na pistacjowy spód.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok 1,5 godziny.

Sernik po ostudzeniu udekorować biała czekoladą i pokruszonymi pistacjami.