Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Calzone ze szpinakiem, porem, fetą i zatarem

przepis:

 Ciasto:

2 szklanki maki pszennej

paczka drożdży suchych (7 g)

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki cukru

ok. 250 ml ciepłej wody

1 łyżka oleju lub oliwy

Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, dolać wodę i wyrobić ciasto.

Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać olej.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Farsz:

1 por

200 g liści szpinaku

1 ząbek czosnku

ok. 100 g fety

sól, pieprz,

pul biber

1 łyżka oleju

Do posmarowania calzone:

1 łyżka zataru

1 łyżka oleju lub oliwy

 

Z liści  szpinaku usunąć ogonki.

Szpinak opłukać i dobrze odsączyć z wody.

Por pokroić w krążki.

W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim por, dodać szpinak i krótko razem dusić.

Do farszu dodać zmiażdżony ząbek czosnku oraz przyprawy, a po ostudzeniu pokruszoną fetę i ewentualnie sól.

Ciasto podzielić na  6  części. Każdą z nich rozwałkować, ułożyć farsz i zalepić.

Gotowe calzone ułożyć na  blaszce, przykryć ściereczką i odstawić aby wyrosły.

Calzone piec w piekarniku nagrzanym do temp. 230º C przez 20-30 min.

Pod koniec pieczenia calzone posmarować zatarem rozmieszanym z olejem.