Calzone ze szpinakiem, porem, fetą i zatarem
przepis:
Ciasto:
2 szklanki maki pszennej
paczka drożdży suchych (7 g)
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
ok. 250 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju lub oliwy
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, dolać wodę i wyrobić ciasto.
Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać olej.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz:
1 por
200 g liści szpinaku
1 ząbek czosnku
ok. 100 g fety
sól, pieprz,
pul biber
1 łyżka oleju
Do posmarowania calzone:
1 łyżka zataru
1 łyżka oleju lub oliwy
Z liści szpinaku usunąć ogonki.
Szpinak opłukać i dobrze odsączyć z wody.
Por pokroić w krążki.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim por, dodać szpinak i krótko razem dusić.
Do farszu dodać zmiażdżony ząbek czosnku oraz przyprawy, a po ostudzeniu pokruszoną fetę i ewentualnie sól.
Ciasto podzielić na 6 części. Każdą z nich rozwałkować, ułożyć farsz i zalepić.
Gotowe calzone ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić aby wyrosły.
Calzone piec w piekarniku nagrzanym do temp. 230º C przez 20-30 min.
Pod koniec pieczenia calzone posmarować zatarem rozmieszanym z olejem.