Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Czarniak zapiekany z cukinią

przepis:

 .

2 filety z czarniaka

1 mała cukinia

3 dymki

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 ząbek czosnku

1 łyżka tartego sera grana padano

1 łyżka posiekanego tymianku

sól, pieprz, sok z cytryny

1 łyżeczka masła

1 łyżka oleju

 Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem.

Cukinię opłukać, pokroić w kostkę.

Dymkę pokroić.

Czosnek posiekać.

Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić czosnek, dodać cukinię, smażyć razem 5 min.

Dodać sól, pieprz, tymianek, cebulkę oraz przecier pomidorowy.

Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.

Na wierzch ryby wyłożyć cukinię, posypać tartym serem.

Rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220º C i zapiekać ok. 30 min.

 .