Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Chlebek z mąki gryczanej

przepis:

 .

2 szklanki mąki gryczanej

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

2,5 dag drożdży

1 łyżka oleju

szklanka ciepłej wody

1 łyżeczka kminku

płatki chili

1 łyżka płatków owsianych

 .

Do mąki dodać sól.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/3 wody. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie wlać do mąki.

Wyrobić ciasto, dodając w miarę potrzeby resztę wody.

Pod koniec do ciasta dolać olej.

Foremkę do tarty posmarować olejem, posypać płatkami owsianymi, wyłożyć ciasto.

Wierzch ciasta posypać kminem, solą i płatkami chili.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy zwiększy swoją objętość wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min.

 .

 .

 P.S. Zamiast cukru ostatnio użyłam 1 łyżeczkę melasy z trzciny cukrowej.

Chlebek oczywiście był ciemniejszy, ale także bardziej wilgotny.

Chlebek mniej się kruszyl  po dodaniu do ciasta 6 lyżek mielonego siemienia lnianego (suchego).