Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierś z kurczaka na papryce

przepis:

2 piersi z kurczaka

1 łyżki płynnego miodu

2 łyżki oleju

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka rozmarynu

1 czerwona papryka

sól, pieprz

1/2 łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki

100 ml bulionu

Olej wymieszać z miodem i rozmarynem.

Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć polędwiczki, ponacinać w kratkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie posmarować olejem.

Mięso przykryć i odstawić do lodówki na pół godziny.

Paprykę, przepołowić, usunąć nasiona, opłukać i pokroić w romby.

Cebulę i czosnek pokroić drobno.

Na patelni rozgrzać olej zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać paprykę, chwilę razem smażyć, po czym dodać sól, pieprz, słodka paprykę i bulion. Dusić aż papryka przestanie być twarda.

Piersi  obsmażyć z obu stron na patelni grillowej. Po zdjęciu z patelni położyć na uduszonej papryce.