Zupa z ciecierzycy z kuskusem
przepis:
1 puszka ciecierzycy (400g)
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 ziemniaki
4 łyżki kuskusu
sól, pieprz
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki papryki Pul Biber
ziele angielskie
1 mała cebula
1 łyżka oleju
posiekana zielona pietruszka
Warzywa obrać, opłukać.
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew, seler i pietruszkę pokroić na większe kawałki.
Warzywa zalać 1 litrem wody, dodać sól i przyprawy, gotować do miękkości.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju.
Kiedy warzywa będą już prawie miękkie do zupy dodać odcedzoną ciecierzycę, przesmażoną cebulę i kuskus.
Do gotowej zupy dodać posiekaną natkę pietruszki.