Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Chlebek z patelni nadziewany pastą z suszonych pomidorów

przepis:

 2 szklanki maki pszennej

paczka drożdży suchych (7 g)

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki cukru

ok. 250 ml ciepłej wody

1 łyżka oleju lub oliwy

 

Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, dolać wodę i wyrobić ciasto.

Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać olej.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować na kwadraty, nałożyć na nie pastę z suszonych pomidorów, zwinąć  w chusteczkę i odstawić do wyrośnięcia.

Chlebki  opiekać z obu stron na rozgrzanej patelni.