Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pizza z porem i serem pleśniowym

przepis:

 .

20 dag mąki

2 dag drożdży

pół łyżeczki soli

250 ml ciepłej wody

2 łyżki oleju

1 por

10 dag sera pleśniowego (np. Lazur)

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

100 ml śmietanki

1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu

 .

 .

Drożdże rozrobić w niewielkiej ilości wody z dodatkiem łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia.

Drożdże wlać do przesianej mąki, dodać sól, wodę i  dobrze wyrobić.

Pod koniec wyrabiania  dodać olej.

Por opłukać, białą część pokroić w krążki.

Por zeszklić na oleju, dodać śmietankę, dusić, aż śmietanka odparuje, dodać natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku.

 .

Ciasto wyłożyć do foremki, położyć na nim uduszony por i rozdrobniony ser pleśniowy.

Na wierzchu posypać rozduszonym czerwonym pieprzem.

Pizzę  przykryć ściereczką i odstawić  w cieple miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie piec w dobrze nagrzanym piekarniku  ok. 30 min.

 .