Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Dorsz zapiekany z papryką, pomidorem i porem

przepis:

 .

3 filety z dorsza

pół czerwonej  papryki

1 por

1 cebula

2 pomidory

1 łyżka kaparów

1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

sok z cytryny

1 łyżeczka masła

1 łyżka oliwy

Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Por opłukać, pokroić jasną część w krążki.

Cebulę  i  paprykę pokroić w kostkę.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki,  pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego cebulę i por. Chwilę podsmażyć tak aby stały się szkliste.

Dodać paprykę, chwilę smażyć, po czym dodać pomidory i kapary, czosnek wyciśnięty przez praskę. Doprawić solą , pieprzem , dodać bazylię.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć na nim filety z dorsza, przykryć je warzywami.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 30 min.

 ..