Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa selerowa z błękitnym serem pleśniowym

przepis:

0,5 korzenia selera

2 ziemniaki

100 ml śmietany 30%

100 g błękitnego sera pleśniowego

sól, pieprz

500 ml wody lub bulionu warzywnego

płatki migdałowe

Seler i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na kawałki.

Wodę zagotować, wrzucić do niej warzywa, dodać sól i pieprz. Gotować aż warzywa będą miękkie.

Gorącą zupę zblendować dokładnie, dodać śmietanę i pokruszony ser. Ser powinien rozpuścić się w zupie.

Gotową zupę na talerzu posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.