Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasteczka orkiszowe

przepis:

 .

2 szklanki pełnoziarnistej  mąki orkiszowej

0,5 paczki drożdży instant (3,5 g)

1 łyżeczka soli

3 łyżki oleju

0,5 szklanki jogurtu

ok. szklanki maślanki

nasiona sezamu, słonecznika i dyni

gruba sól morska do posypania ciastek

 .

.

Mąkę wymieszać z drożdżami i solą.

Dodać jogurt, maślankę i olej. Ciasto dobrze wyrobić, a następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.

Ciasteczka wykroić szklanką, zwilżyć wodą, posypać solą morską i nasionami.

Ciastka ułożyć na blaszce, poczekać aż wyrosną.

Piec ok. 10 min. w temp. ok. 180° C.

.