Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kukurydziany chlebek

przepis:

112 g mąki kukurydzianej

70 g mąki pszennej

1 jajko

1 łyżka masła

0,5 małej cebuli

1 łyżeczka  miodu

1 szklanka maślanki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

gruga sól morska do posypania chlebka

rozmaryn

 

Cebulę drobno posiekać.

Masło roztopić na patelni, zeszklić na nim cebulę.

Maślankę roztrzepać z jajkiem.

Wszystkie suche składniki ciasta dokładnie wymieszać, dodać maślankę z jajkiem. Mieszać aż składniki się połączą.

Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, posypać rozmarynem i solą morską.

Chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 220º C i piec ok. 30 min.