Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Miodowa dynia z imbirem

przepis:

 .

Przepis pochodzi z listopadowego numeru "Świata Kobiet"

80 dag dyni

kawałek korzenia imbiru

2/3 szklanki octu winnego jabłkowego

2/3 szklanki wody

1/2 laski cynamonu

2-3 goździki

2 gwiazdki anyżu

15 dag miodu

Dynię umyć, obrać ją ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę o boku 2 cm.

Imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Do garnka wlać ocet, wodę, dodać cynamon, anyż, goździki i imbir.

Zagotować, włożyć kawałki dyni i gotować przez 2 minuty.

Po tym czasie łyżką cedzakową wyjąć dynię z zalewy.

Zalewę jeszcze raz zagotować, zestawić z ognia, dodać miód.

Zalewą zalać dynię w słoikach. Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem.

Aby dynia była słodsza można dodać cukier.

Dynię można podawać  jako dodatek do  mięs.

Ja dodałam ją , oprócz innych dodatków do jaglanki na drugie śniadanie.