Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Babka z kaszy jaglanej

przepis:

 .

W kwietniowym numerze "Poradnika Domowego" ukazał się wywiad z blogerką  Joanną Dmitruk, która prowadzi stronę  http://ciastco.blogspot.com/.

Stamtąd podkradłam przepis na bezglutenową babkę z kaszy jaglanej.

 .

20 dag kaszy jaglanej (surowej)

4-5 jabłek (champion)

Jabłka obrać ze skórki, utrzeć na grubej tarce jarzynowej.

Kaszę dobrze opłukać  letnią bieżącą  wodą.

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.

Jabłka połączyć z kaszą, przełożyć do foremki, lekko ubić.

Ciasto  piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do temp.  200º C.

Aby wierzch  ciasta zbytnio nie wysechł  podczas pieczenia przykryłam je papierem, odkryłam pod koniec pieczenia.

Do ciasta można dodać cukier albo  miód,  bakalie oraz jakiś aromat.