Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pęczak z porem i papryką

przepis:

1/2 szklanki pęczaku

1,5 szklanki  wody

1 łyżeczka kurkumy

sól

1 por

1 czerwona papryka

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 ząbek czosnku

olej

zatar i czarna papryka

Kaszę opłukać pod bieżącą wodą.

W garnuszku zagotować wodę, dodać kurkumę, sól  i kaszę.  Kaszę gotować  pod przykryciem  ok. pół godziny aż wchłonie wodę.

 

Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w paski.

Por pokroić w krążki.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim czosnek, następnie dodać por i paprykę. Doprawić solą, czarną papryką i zatarem.

Warzywa smażyć aż będą miękkie. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.

Gotowe warzywa wymieszać z kaszą i posiekaną natką pietruszki.