Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Rozmarynowo-miodowa panna cotta z truskawkami

przepis:

250 ml śmietanki 30%

1 łyżka miodu

2 łyżeczki żelatyny

szczypta soli

3 gałązki rozmarynu

 .

Śmietankę zagotować z gałązkami rozmarynu. Odstawić na pół godziny.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody, tak aby napęczniała.

Śmietankę odcedzić, dodać do niej miód i sól. Podgrzać ją ponownie i rozpuścić żelatynę.

Śmietankę wlać do dwóch kubeczków. Odstawić do lodówki aby stężała.

 Kubeczki z gotowym deserem zanurzyć w gorącej wodzie. Pozwoli to na jego łatwe wyjęcie.

Deser ułożyć na warstwie truskawek.

 .

20 dag truskawek

1 łyżeczka miodu

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

zmielony pieprz

 .

Miód wymieszać z sokiem z cytryny i rozmarynem, dodać pieprz.

Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić w plastry.

Owoce zalać zalewą. Odstawić do lodówki.