Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Włoska zupa pomidorowa

przepis:

20 dag makaronu

puszka białej fasoli (40 dag)

puszka pomidorów (40 dag)

cebula

2 ząbki czosnku

łyżka oleju

3 szklanki bulionu

bazylia

sól, pieprz, cukier

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory osączyć, pokroić w kawałki, zalewę zachować. Fasolkę osączyć z zalewy.

Bazylię pokroić w paseczki.

Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pomidory, wraz z zalewą i fasolę, zalać bulionem. Gotować 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.

Do zupy dodać bazylię, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać. Makaron rozłożyć do talerzy, wlać zupę.

Niestety nie miałam świeżej bazylii, więc zastąpiłam ją suszoną. Zamiast fasoli z puszki dodałam fasolkę, którą wcześniej ugotowałam sama. Ponadto zupę na talerzu posypałam utartym żółtym serem.