Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ślimaczki z figowo-orzechowym nadzieniem

przepis:

Masa z fig i orzechów włoskich:

20 dag suszonych fig

10 dag orzechów włoskich

1 łyżka oleju kokosowego

3 łyżki cukru

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka cynamonu

1 jajko

Figi opłukać, pokroić.

Orzechy posiekać.

Do wody dodać cukier, sok z cytryny, zagotować.

Do syropu dodać figi i orzechy. Gotować razem, aż syrop odparuje.Pod koniec dodać olej kokosowy i cynamon.

Kiedy masa ostygnie dodać do niej rozmieszane jajko.

Ciasto drożdżowe:

42 g świeżych drożdży

50 dag mąki

10  dag cukru

szczypta soli

1 jajko

100 g masła

ok. 250 ml mleka

Mąkę przesiać do miski, dodać do niej szczyptę soli.

Masło roztopić.

Drożdże rozetrzeć z połową cukru, dodać połowę mleka. Odstawić do wyrośnięcia.

Jajko rozbić,  dodać połowę roztopionego letniego masła ,  pozostałe mleko, cukier  i  roztrzepać razem.

Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i jajko z mlekiem. 

Ciasto dobrze wyrobić.

Ciasto rozwałkować na prostokąt.

Skropić roztopionym masłem,  rozłożyć równomiernie masę z fig i orzechów, a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu.

Rulon ciasta pokroić na  plastry grubości ok. 1 cm.

Ślimaczki ułożyć  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i odstawić do wyrośnięcia.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 20  min.

Po ostudzeniu ślimaczki polukrować.

.