Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Placek drożdżowy z makiem i wiśniami

przepis:

Ciasto drożdżowe:

250 g maki pszennej

4 dag  świeżych drożdży

ok. 150 ml mleka

100 g masła

o,5 szklanki cukru

1 żółtko, 1 jajko

3 łyżki maku

szczypta soli

aromat waniliowy

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, mak.

Jajko i żółtko utrzeć  z cukrem na puch.

Mleko podgrzać tak aby było letnie.

Masło roztopić.

Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością mleka i łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dodać go do mąki. Wymieszać, następnie dodać ubite jajka i mleko.

Ciasto dobrze wyrobić. Pod koniec dodać masło i aromat waniliowy.

Ciasto wyłożyć na blachę.

Na wiechu ułożyć wiśnie i kruszonkę.

Ciasto  przykryć  ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piec ok. 40 min w temp. 180º C.

Kruszonka:

1 szklanka wydrylowanych wiśni

100 g cukru

100 g masła

200 g mąki

cukier waniliowy

 .