Placek drożdżowy z makiem i wiśniami
przepis:
Ciasto drożdżowe:
250 g maki pszennej
4 dag świeżych drożdży
ok. 150 ml mleka
100 g masła
o,5 szklanki cukru
1 żółtko, 1 jajko
3 łyżki maku
szczypta soli
aromat waniliowy
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, mak.
Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na puch.
Mleko podgrzać tak aby było letnie.
Masło roztopić.
Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością mleka i łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dodać go do mąki. Wymieszać, następnie dodać ubite jajka i mleko.
Ciasto dobrze wyrobić. Pod koniec dodać masło i aromat waniliowy.
Ciasto wyłożyć na blachę.
Na wiechu ułożyć wiśnie i kruszonkę.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec ok. 40 min w temp. 180º C.
Kruszonka:
1 szklanka wydrylowanych wiśni
100 g cukru
100 g masła
200 g mąki
cukier waniliowy
.